Dnia 21 kwietnia 2022 r. klasa 2b uczestniczyła w warsztatach kulinarnych w Restauracji „Pychota” w Łęcznej.
Na specjalne zaproszenie Pani Anny Guziak – mamy jednej z uczennic naszej klasy uczniowie zapoznali się z pracą kucharza, pizzermana oraz z zasadami bezpieczeństwa obowiązującymi na kuchni. Uczniowie ubrali fartuszki, umyli ręce i według wskazówek pizzerwoman - pani Ani dzielnie wykonywali swoje pizze. Dzieci były zachwycone procesem powstawania pizzy, zapoznały się z najważniejszymi składnikami na ciasto oraz z rodzajami pizzy, serów tj. jak gouda i mozarella oraz rozmaitych dodatków. Poznały sposób działania specjalnego pieca oraz bacznie śledziły jak wyrasta ich ulubiona pizza.
Po upieczeniu wspólnie z rówieśnikami skonsumowali swoje samodzielnie stworzone pizze, które wyglądały i smakowały wyśmienicie.
Mimo deszczowej pogody Dzień Pizzy w klasie 2b był wyjątkowym czasem spędzonym w gronie rówieśników oraz wspaniałą okazją na integrację uczniów.
Dziękujemy serdecznie Pani Annie Guziak za zaproszenie oraz rodzicom za pomoc i zaangażowanie w przebieg naszych warsztatów.
Opr. Katarzyna Dworak