Z okazji przypadającego 16 października Światowego Dnia Żywności Zespół ds. Promocji Zdrowia opracował Projekt Edukacyjny pod hasłem ,,Cukru nie jemy, dłużej żyjemy!”.
Celem projektu była promocja zdrowego stylu życia, właściwego odżywiania i poznania zagrożeń płynących z nadmiernego spożywania cukru i chemicznych dodatków do żywności. Realizację projektu zaplanowałyśmy na trzy dni. Pierwszego dnia dzieci obejrzały film edukacyjny o braku żywności i wody w krajach Afryki i malowały plakaty z hasłami ekologicznymi.
W drugim dniu dzieci obejrzały scenkę teatralną pt: ,,Pasibrzuchy”. Większość uczniów przygotowała w domu bardzo pomysłowe przebrania. Następnie zaśpiewały piosenkę dietetyczno- dykcyjno-ruchową z opracowanymi do niej ćwiczeniami. Kolejnym etapem zajęć było praktyczne badanie zawartości cukru w słodyczach, napojach i produktach żywnościowych, a przy okazji odrobina matematyki. Kolejnym etapem była lekcja angielskiego z panią Beatą Kołodziej związana z tematyką naszych zajęć. Ostatni dzień przeznaczyłyśmy na samodzielne przygotowanie zdrowego śniadania oraz robienie ekologicznego masła.
Poziom zdobytej wiedzy sprawdziłyśmy przy pomocy zagadek, a na zakończenie wszystkie dzieci spróbowały świeżych owoców, warzyw, pysznych kanapek i własnoręcznie zrobionego masła.
Zajęcia podobały się dzieciom, a wiedza podana w tak pyszny sposób na dobre zapadnie w umysłach dzieci. Mamy również nadzieję, że przyda się w praktyce.
Opracowały: Maria Olech, Beata Słomka, Ewa Żelechowska