Światowy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

 

      14 listopada 2025 r. uczniowie klas 1–3 obchodzili Światowy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji klasy 2b i 2c przygotowały krótkie przedstawienie, którego celem było promowanie aktywności fizycznej, prawidłowych nawyków żywieniowych oraz dbania o zdrowy styl życia.
      Uczniowie zaprezentowali pełne humoru scenki o znaczeniu snu, ruchu, picia wody oraz jedzenia warzyw i owoców. Wcielając się w narządy takie jak serce, nerki, jelito cienkie i mózg, w zabawny sposób opowiedzieli o tym, co dzieje się w organizmie, gdy pijemy zdrowe napoje lub sięgamy po niezdrową żywność. Przekonywali również, że spacer w lesie to doskonały sposób na odpoczynek, dotlenienie i uspokojenie emocji, a aktywność fizyczna poprawia koncentrację, pamięć i samopoczucie. Nie zabrakło także wspólnego treningu z programem FitSchool oraz tematycznych piosenek.

Wydarzenie było znakomitą okazją do utrwalenia wiedzy o zdrowym stylu życia. 

Pamiętajmy, że zdrowie jest największym skarbem, o który warto dbać każdego dnia.

Oprac. M. Roczon, K. Dworak, A. Krępecka